Receptek

Death By Chocolate
(Egy angol recept fordítása)

Hozzávalók:
225 g étcsokoládé
140 g vaj
210 g cukor
4 tojás
4 púpozott evőkanál finomliszt
4 evőkanál cukrozatlan kakaó
1½ táskanál sütőpor vagy 1 táskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília kivonat, vaníliás cukor is jó
4 evőkanál tejföl
Tetejére
1.6 dl habtejszín
260 g étcsokoládé

Elkészítés
A sütőt 180 fokra (gáz sütőnél 4 fokozat) melegítsük elő.
25 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.
A csokit törjük apró darabokra törjük és a vajjal vízfürdő felett megolvasztjuk.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra verjük, majd belekeverjük a lisztet, kakaót, sütőport és a vanília kivonatot. Célszerű a lisztet a kakaóval és a sütőporral előre összekeverni. Vanília kivonat helyett vaníliás cukor is jó.
Óvatosan keverjük hozzá a csokis vajat, majd a tejfölt.
Kb. 40-50 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
Hűtsük ki teljesen és mielőtt kivennénk a formából min. 30 percre tegyük be a hűtőbe. Könnyen törhet és morzsálódhat ha melegen vágjuk fel.

Bevonat
Melegítsük meg a tejszínt.
Vegyük le a tűzről és keverjük bele az apróra tört csokoládét. Kevergessük addig amíg a csoki felolvad. Hagyjuk hűlni egy kicsit, legyen egy kicsit dermedt, de még kenhető.
Vágjuk félbe a tortát és a krém 1/3-át kenjük a két lap közé, 1/3-át a tetejére, a maradékot pedig az oldalára. Tegyük hűtőbe, hogy a bevonat teljesen megszilárduljon.
A süti legyen szoba hőmérsékletű amikor felszolgáljuk.


Édesmama Kalácsa

Hozzávalók
a tésztához: 60 dkg liszt, 6 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 1 csomag élesztő, 3 dl tej, 1 egész tojás
a krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2 csomag vaníliás cukor

Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt (kevés tejet, pici cukorral meglangyosítunk és belemorzsoljuk az élesztőt). Lágy kalács tésztát dagasztunk, majd kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ezalatt a krém hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 6 részre osztjuk, egyesével vékony, hosszúkás lapokat nyújtunk belőlük, megkenjük a kakaós masszával és a hosszanti oldalukon feltekerjük. 3-3-at összefonunk és kiolajozott tepsibe fektetjük őket. Hagyjuk még egy negyedórát pihenni. Sütés előtt felverünk egy egész tojást és megkenjük vele a fonatok tetejét.


A sütőt csak akkor kapcsoljuk be, amikor betesszük a tepsit, majd 175 fokon készre sütjük. Kivétel után a tetejét vizes kézzel végig simítjuk, óvatosan, nehogy megégessük magunkat a tepsivel (nekem egyszer sikerült :)).

Almás pite


 Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 ráma vagy vaj
10 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 csomag sütőpor
1 csomag van.cukor
pici só
2 tojás
1,5 kg alma
fahéj

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd a tálba öntjük. Összegyúrjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát egy kis tejföllel lazíthatjuk.
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tésztát két részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk. Az első kinyújtott lapot tepsibe fektetjük - nem kell kivajazni, mert elég zsíros a tészta - a tetejére rászórjuk a kicsit kinyomkodott almát, megszórjuk ízlés szerint cukorral és fahéjjal, majd kinyújtjuk a másik felét a tésztának és betakarjuk vele az almát.
1 tojást felverünk és megkenjük vele a tetejét, villával megszurkáljuk. 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.